Big Bang Route

Je bevindt je op de openingspagina van de Big Bang Route weblocatie, om onmiddellijk naar Episode 1 van het grote verhaal over ons kosmos te gaan klik hier.

figure
figure
© Lander Loeckx

figure
© Lander Loeckx

De 75 km lange fietsroute tussen de twee zustersteden Leuven en Louvain-la-Neuve is gewijd aan de Big-Bang theorie en Georges Lemaître (1894-1966). De rondrit start aan het standbeeld van Lemaître in een van de beide steden, leidt naar het standbeeld in de andere stad en keert terug via een andere weg. Eventueel kan de terugweg ook met de trein gebeuren. De route leidt je doorheen het Meerdaalwoud en langs de vele prachtige plekjes in het landelijke Waals-Brabant. Het is een glooiend landschap, dus bereid je voor op enkele flinke hellingen. Op een aantal plaatsen is er wel de mogelijkheid om te kiezen tussen een meer avontuurlijk mountainbike-type parcours of een iets rustiger route voor het gezin.

De rondrit is uitgestippeld via knooppunten.
In Leuven startend is de volgorde:
10 (Leuven) - 74 - 75 - 13 - 2 - 1 - 79 - 80 - 40 - 41 - 42 - 43 - 44 - 45 - 50 - 49 - 56 - 57 - 75 - 76 - 89 - 95 - 67 (Louvain-La-Neuve) - 95 - 89 - 76 - 75 - 57 - 56 - 49 - 50 - 45 - 44 - 43 - 42 - 41 - 40 - 80 - 79 - 78 - 82 - 76 - 70 - 75 - 74 - 10 (Leuven)

figure
Hoogteprofiel

De GPX file van deze route kan hier gedownload worden.

Er zijn twee mountainbike varianten:

  • Tussen knooppunt 40 en 49: 40 - 39 - 37 - 47 - 49
  • Tussen knooppunt 76 en 44: 76 - 77 - 78 - 55 - 54 - 51 - 52 - 44

Een folder, met kaart en praktische informatie, kan besteld worden via de websites van de twee provincies:
www.toerismevlaamsbrabant.be/bigbangroute
www.destinationbw.be/bigbangroute

Deze folders zijn ook te verkrijgen bij de toeristische diensten in beide steden:
www.tourisme-olln.be
www.visitleuven.be

Op de rustige route werden acht rustpunten voorzien, waar je door het inscannen van een QR-code, wijzer wordt over de figuur van Georges Lemaître, de oerknal en de verschillende stappen in de evolutie van ons heelal.

figure
Het inscannen van een QR code © Lander Loeckx

figure
Sticker met QR code

Deze acht episodes in de evolutie van het heelal zijn beschreven in een verkorte versie, geschikt om op jouw gsm te lezen tijdens de fietstocht. Er is ook een uitgebreidere versie beschikbaar, eerder geschikt om je er thuis verder in te verdiepen.
Beide versies werden uitgewerkt in een samenwerkingsverband tussen wetenschappers van de wetenschapsfaculteiten van beide universiteiten.

De Big Bang route werd officieel geopend op donderdag 23 mei 2019. Het is een verbindend project geworden tussen beide universiteiten, beide steden én beide provincies.

Graag ontvangen we jullie commentaar op bigbangroute@kuleuven.be of bigbangroute@uclouvain.be.

figure
© Jacky Delorme

Big Bang Route valt tweemaal in de prijzen
Oktober 2020
De Big Bang Route werd zowel aan Vlaamse als aan Franstalige kant gelauwerd voor de promotie van wetenschappelijk onderzoek en voor verspreiding van wetenschappelijke kennis. De professoren Jan Govaerts (UCLouvain) en Mark Huyse (KU Leuven) werden, als initiatiefnemers van dit verbindend project, uitgeroepen tot laureaten van de "Prix Wernaers pour la vulgarisation scientifique", een fonds opgericht binnen het FNRS (Fonds de la Recherche Scientifique). Ook werden zij laureaten van de "Jaarprijs Wetenschapscommunicatie" uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België en de Jonge Academie.

figure
figure
figure
figure
figure
figure

Met dank aan alle medewerkers:


Leen Decin, Mark Huyse, Sandro Kraemer, Johan Robben, Manuel Sintubin, Piet Van Duppen, Matthias Verlinde, Elise Verstraelen, Gert Verstraeten, Filip Volckaert, Siska Waelkens, Christoffel Waelkens (KU Leuven)

André Berger, Michel Crucifix, Véronique Dehant, Thierry Delbar, Thierry Fichefet, Hugues Goosse, Jan Govaerts, François Massonnet, René Rezsohazy, Xavier Urbain, Jean-Pascal van Ypersele (UCLouvain)


Marc Francaux, Nicolas Gilson, Isabelle Lermuseau, Daniel Rahier, Benoît Van Oost, Thierry Zintz (UCLouvain)

Bert Keyaerts, Peter Lievens, Philippe Muchez, Iris Rademaekers, Joris Snaet, Margot Van den Bergh, Pieter Van Kelst, Annelies Vanderstichele, Bart Vanreusel, Marc Vervenne (KU Leuven)

Steven Dusoleil, Karolien Hellemans (Leuven)

Benoît Jacob, Guillaume Lejeune, Laetitia Losfeld (Ottignies-Louvain-la-Neuve)

Kristien Petrlic, Petra Moons, Els Quartier, Sabrina Wuyckens (Vlaams Brabant)

Vincent André, Coralie Dubois, Pierre Francis, Sebastien Lecerfe (Brabant wallon)